Marius Petipa

Rusia şi Franţa nu pot să-l împartă pe remarcabilul dansator şi maestru de balet Marius Petipa, fiecare ţară considerându-l al său. Şi există temeiuri în acest sens. Marius (Ivanovici, potrivit patronimicului rusesc) Petipa s-a născut în oraşul francez Marseille la 11 martie 1818.
Tatăl său, Jean-Antoine Petipa, a fost artist de balet şi deja din copilărie Marius a evoluat în balete puse în scenă de tatăl său.

El a participat alături de el în turnee în Franţa, SUA, Spania. În 1847, a fost invitat în Rusia, unde a dansat în ariile principale ale pieselor de balet din acele timpuri: „Paquita”, „Esmeralda”, „Faust”, „Corsarul”. În plus, Petipa a fost maestru de balet şi, totodată, a jucat roluri în piesele montate de el.

A devenit celebru în 1862, punând în scenă baletul „Fiica faraonului”. Din acel moment a creat peste 50 de piese de balet originale.

Apogeul creaţiei sale sunt considerate „Frumoasa adormită“, „Lacul lebedelor” de Piotr Ceaikovski, de asemenea, „Raymonda” de Glazunov sau “Don Quijote” de  Ludwig Minkus.

A doua jumătate a secolului al XIX-lea este numită „epoca lui Petipa”. Datorită lui, baletul rusesc este considerat cel mai bun din lume. Marius Petipa a murit în anul 1910 în orăşelul Gurzuf din Crimeea.

Distribuie pe rețelele de socializare