Fantana din Bahchisarai

Fantana din Bahchisarai este un poem coregrafic in 4 acte, cu prolog si epilog, compus de Boris Asafiev (compozitorul caruia i se datoreaza si muzica baletului Flacarile Parisului) pe un libret de Nikolai Volkov, dupa poemul omonim al lui Aleksandr Puskin. Coregrafia poarta semnatura lui Rostislav Zaharov. Premiera mondiala a baletului a avut loc la 28 septembrie 1934, la Teatrul Kirov (azi Mariinsky) din Leningrad.

Orasul care da titlul poemului si al baletului, Bahchisarai, este situat in Crimeea centrala si a fost capitala a Hanatului tatar. Palatul din Bahchisarai a fost construit de hanul Sahib I Giray in 1532, an ce marcheaza si fondarea orasului. Printre locurile care amintesc de stralucitoarea viata a hanilor sunt Fantana de aur, Marea Moschee, Haremul sau Sala Divanului.

Punctul de atractie al palatului il constituie Fantana lacrimilor, care dateaza din 1764. O legenda spune ca Qirim Giray, un han neinfricat, s-a indragostit de o printesa numita Dilara. Aceasta fata era tot ce avea hanul mai scump pe lume. Insa fericirea lor nu a durat mult: frumoasa printesa a murit pe neasteptate, otravita, din gelozie, de una dintre femeile din harem. Coplesit de durere, Qirim Giray si-a inmormantat iubita cu cele mai inalte onoruri, ridicand in memoria ei un mauseoleu. Langa mausoleu, din ordinul hanului s-a sapat si o fantana. Potrivit legendei, aceasta fantana este o expresie a tristetii in care s-a cufundat hanul dupa moartea iubitei sale Dilara.

Legenda interpreteaza metaforic simbolurile cuprinse in Fantana. Floarea de marmura este vazuta ca un ochi inlacrimat. Lacrimile umplu cupa inimii cu durere si amaraciune. Cupele mai mici in pereche semnifica timpul care vindeca tristetea. Insa amintirile reinvie durerea. Ciclul acesta se reia pana cand persoana respectiva isi incheie misiunea pe pamant si paseste in vesnicie, simbolizata de spirala din partea de jos a Fantanii.

Puskin a vizitat Palatul din Bahchisarai in 1820, iar impresiile sale de calatorie au fost reunite, sub forma lirica, in poemul Fantana din Bahchisarai, publicat in 1824.

SUBIECTUL

Prolog

Hanul Ghirei viseaza langa “Fantana lacrimilor”, construita in amintirea Mariei.

Actul I

Intr-un vechi castel, Maria, fiica unui nobil polonez, isi sarbatoreste ziua de nastere. Castelul este inundat de lumina, iar invitatii sunt delectati cu muzica. In parcul castelului isi fac aparitia Maria si logodnicul ei, Vaslav, fericiti. Portile castelului se deschid larg si oaspetii coboara in parc in ritmul solemn al unei poloneze. Gazda si frumoasa lui fiica deschid dansul.

Deodata, printre invitati isi face loc seful garzilor castelului, ranit, aducand vestea unui atac tatar. Printul Adam isi aduna oastea. Femeile se refugiaza in castel. Polonezii se pregatesc sa ii infrunte pe tatari.

Catelul e in flacari. Oastea poloneza este rapusa in lupta. Maria si Vaslav fug prin foc, incercand sa scape. Fuga lor este zadarnicita de Hanul Ghirei. Vaslav il ataca, insa moare strapuns de pumnalul lui Ghirei. Hanul se apropie de fata lipsita de aparare, ii smulge valul de pe fata si ramane uimit de frumusetea ei.

Actul al II-lea

Haremul Hanului Ghirei, in palatul din Bahchisarai. Printre tinerele din harem se afla si Zarema, «steaua iubirii», sotia preferata a lui Ghirei. Rasuna muzica razboinica. Sotiile si amantele se pregatesc sa il intampine pe Han.

Tatarii se intorc din razboi, aducand cu ei prada bogata. Maria, facuta prizoniera, este atent supravehgheata. Ghirei intra in harem. Pare ingandurat. In zadar incearca Zarema sa il binedispuna: coplesit de iubirea pentru Maria, Hanul o ignora. Zarema isi da seama ca a pierdut dragostea lui Ghirei.

Celelalte fete incearca si ele sa il distreze pe stapan. Zarema vrea sa ii recastige sentimentele de odinioara, insa in zadar. Ghirei o respinge si pleaca, iar Zarema se prabuseste de durere.

Actul al III-lea

O odaie somptuoasa in palatul Hanului. Pazita de o batrana, frumoasa Maria isi deplange soarta. Harpa este tot ce i-a mai ramas din viata, libertatea si fericirea de altadata.

Visarea fetei este intrerupta de Ghirei, care o implora sa ii accepte iubirea si averea. Insa tot ce simte Maria pentru cel care i-a ucis logodnicul, familia si prietenii sunt teama si repulsia. Ghirei iese indurerat din camera.

Tarziu in noapte, Zarema se strecoara in odaia Mariei. Ii povesteste printesei despre dragostea ei inflacarata pentru Ghirei, cerandu-i Mariei sa il indeparteze pe Han, ca s-o ajute sa ii recastige iubirea. Maria nu poate intelege vorbele pline de pasiune ale Zaremei, care ii provoaca spaima.

Brusc, Zarema vede pe podea coiful lui Ghirei. Stapanita de gelozie, Zarema se napusteste asupra Mariei cu un pumnal. Printesa este hotarata sa se lase strapunsa de taisul armei. Ghirei intra in odaie si incearca sa o opreasca pe Zarema. Este prea tarziu: Maria moare, rapusa de rivala ei.

Actul al IV-lea

Curtea palatului Hanului. Ghirei este inconjurat de servitori, razboinici si sclavi. Nimic nu il mai inveseleste pe Han, nici prazile bogate, nici frumoasele sale iubite.

Garzile o conduc pe Zarema la moarte. Ghirei le ordona sa o arunce de pe o stanca inalta. Nurali, generalul apropiat al Hanului, incearca sa il faca sa se razgandeasca, insa Ghirei este de neinduplecat. Dupa executia Zaremei, Hanul le porunceste tuturor sa il lase singur.

Epilog

Ghirei sta langa «Fantana lacrimilor»: amintirile ii aduc din nou aproape imaginea frumoasei Maria.

Distribuie pe rețelele de socializare