La Sylphide

“La Sylphide” este un balet în două acte, iar în primul act, acţiunea se petrece într-un conac scoţian. Este dimineaţa nunţii lui James şi Effie, iar el a adormit în fotoliu. O fiinţă supranaturală, nimfă a aerului, Silfida, îngenunchează alături de el. Ea îl sărută pe frunte, iar el se trezeşte. Fermecat de apariţia ei, el încearcă s-o prindă, dar nu reuşeşte. Ea fuge spre şemineu şi dispare pe horn. Neliniştit, James îşi trezeşte prietenii, dar nimeni nu a văzut misterioasa fiinţă. Gurn, rivalul lui James la mâna lui Effie, soseşte şi află astfel că James s-a îndrăgostit de altcineva decât Effie.

“Dacă eu stau jos şi mă gândesc la faptul că am făcut asta de 10 ani, o să fiu o Silfida foarte tânără, foarte îndrăgostită, dar dacă mă gândesc că am făcut asta de 100 de ani, deja Silfida mea o să aibă o altă mişcare, o altă greutate, o altă dorinţă, o altă pasiune pentru James. Totul depinde cum mă simt în ziua respectivă. Dacă sunt foarte emoţionată şi foarte bucuroasă şi foarte copilăroasă, atunci Silfida mea devine cu aceleşi emoţii. (…) Sunt atâtea emoţii în modul în care Silfida poate să fie pentru James”, spunea Alina Cojocaru. Emoţiile transmise de Alina Cojocaru au ajuns sâmbătă seară la public, care a întâmpinat-o cu aplauze.

Spectacolul continuă. Pregătirile pentru nuntă sunt în toi, dar James abia o observă pe Effie. În schimb, ea e curtată de Gurn, pe care îl ignoră. James se implică şi el în pregătirile pentru apropiata căsătorie, dar îşi dă curând seama că gândurile sale nu zboară la viitoarea lui soţie, ci undeva în afara castelului. Silfida încă era în gândurile sale.

În scenă îşi face apariţia o bătrână, Madge. James, simţind prezenţa ei negativă, nu îşi poate ascunde antipatia, mai ales că o vede şezând lângă locul unde dispăruse Silfida. El îi comandă lui Madge să plece, dar Effie îl linişteşte şi îl convinge să o lase în pace deoarece poate prezice viitorul. Madge face profeţii: Effie se va căsători cu Gurn. James, furios pe ea, o ameninţă, iar Madge îl blestemă. Effie fuge să se îmbrace pentru nuntă, lăsându-l pe James într-o cumplită tulburare.

În paşi de danşi, cu graţie şi bucurie, Silfida se reîntoarce şi îi apare din nou lui James. Ea îşi mărturiseşte dragostea pentru el şi crede că îşi aparţin unul altuia. Intră însă Gurn, surprinzându-l pe James vorbind cu o femeie. El încearcă să îi comunice lui Effie acest lucru, dar nu reuşeşte să o convingă că James îi înşală sentimentele. Când începe petrecerea de nuntă, Silfida reapare, iar James nu poate rezista propriilor sale sentimente pentru ea, fuge de la nuntă şi o urmează în pădure. Effie rămâne cu inima sfâşiată de durere. Se trage cortina.

Actul al II-lea a începe într-o poiană în pădure.

În mijlocul pădurii, învăluită de ceaţă, vrăjitoarea Madge îşi plănuieşte răzbunarea împotriva lui James. Ea pregăteşte un văl magic pe care îl fierbe în cazanul ei. Ceaţa se ridică şi apar James şi Silfida. Ea îi prezintă tărâmul în care locuieşte, îi aduce fructe de pădure şi apă şi evită îmbrăţişările lui pătimaşe. Pentru a-l înveseli, Silfida îşi chemă spiritele – surori, iar pădurea se umple de zâne, care dansează pentru James. Oricât ar încerca el să prindă Silfida, nu reuşeşte.

Prietenii lui Effie şi James ajung în pădure căutându-l pe cel care trebuia să fie mire. Gurn găseşte pălăria lui James, dar Madge îl convinge să nu spună nimănui. Profitând de dispariţia lui James, Gurn o cere în căsătorie pe Effie, iar fata, încurajată de vrăjitoare, acceptă. Toţi nuntaşii pleacă să sărbătorească nunta lui Effie cu Gurn.

Între timp, James o caută cu disperare pe Silfidă, iar Madge îl convinge că vălul pregătit de ea îi va da puterea să o prindă. Silfida apare şi, văzând vălul primit de James, este încântată. Ea îl lasă pe James să i-l pună în jurul umerilor, iar el o sărută. Îmbrăţişarea lui este însă fatală, iar aripile Silfidei cad pe pământ. Disperat, James vede în depărtare ceea ce putea să fie petrecerea sa de nuntă. Când Madge îl forţează să vadă ceea ce a pierdut, el îşi dă seama că în încercarea de a obţine ceva de neatins a pierdut totul.

Distribuie pe rețelele de socializare