Raymonda

Balet in trei acte (sase scene)

Muzica: Aleksandr Glazunov

Coregrafia: Marius Petipa (1898)

Premiera mondiala: 7 ianuarie 1898, Teatrul Mariinsky, Sankt Petersburg

ACTUL I, Scena 1

Este ziua de nastere a Raymondei, iar maestrul de ceremonii pune la punct detaliile serbarii. Cativa trubaduri isi exerseaza abilitatile de spadasini. Altii canta la viola si lauta. Captivate de muzica lor, domnisoarele de onoare danseaza cu pajii.

Se aude sunet de trambita. Maestrul de ceremonii anunta sosirea unui sol din partea lui Jean de Brienne, logodnicul Raymondei, plecat in Cruciada. Contesa, mama Raymondei, isi cheama fiica pentru a primi scrisoarea si darurile de la logodnicul ei. Printre daruri este si un portret al lui de Brienne. Raymonda citeste scrisoarea si ii spune mamei ei ca de Brienne urmeaza sa soseasca in ziua urmatoare.

Maestrul de ceremonii anunta sosirea lui Abderakhman, un sef sarazin. Contesa si Raymonda sunt surprinse de vizita neasteptata, insa il primesc pe oaspete si pe suita lui. Abderakhman o admira pe Raymonda si incearca sa o cucereasca, facandu-i daruri scumpe. Contesa il invita pe Abderakhman sa ia parte la serbarea in cinstea Raymondei. Abderakhman accepta bucuros si planuieste sa o rapeasca pe Raymonda. Scena se umple de invitati, care se prind intr-un dans general. Ziua se apropie de sfarsit, oaspetii isi iau ramas-bun de la gazde. In cele din urma, Raymonda ramane singura cu domnisoarele de onoare si cativa prieteni apropiati. Se asaza intr-un jilt si canta la harpa, in timp ce prietenii ei danseaza. Apoi ii da harpa uneia dintre domnisoarele de onoare si danseaza chiar ea. Obosita, se asaza in jilt si adoarme.

Scena 2

In vis, se face ca Jean de Brienne coboara din portret si o conduce pe Raymonda in gradina, unde danseaza un pas de deux. Insa visul se risipeste, iar in locul logodnicului mult asteptat, Raymonda il descopera pe sumbrul Abderakhman, care isi reinnoieste avansurile. Raymonda isi pierde cunostinta.
Scena 3

La ivirea zorilor, domnisoarele de onoare si pajii o gasesc pe Raymonda adormita in gradina si o duc in castel.

ACTUL AL II-LEA

In curtea castelului se desfasoara serbarea in cinstea zilei de nastere a Raymondei. Raymonda asteapta cu nerabdare sosirea lui de Brienne, insa Abderakhman se apropie de ea cu pasiune, insistand ca fata sa-i acorde un dans. Raymonda accepta. Abderakhman le porunceste membrilor suitei sale sa danseze in onoarea Raymondei – dans sarazin si dans spaniol. Maurii si spaniolii se prind intr-un dans ce devine din ce in ce mai intens.

In punctul culminant, Abderakhman incearca sa o rapeasca pe Raymonda. In acest moment isi face aparitia Jean de Brienne, insotit de regele Andrei al II-lea al Ungariei. Raymonda se arunca in bratele logodnicului ei. De Brienne si cei din alaiul sau il ameninta pe Abderakhman si pe ai sai, insa regele intervine si le propune celor doi rivali sa se lupte in duel. Se da o lupta pe viata si pe moarte, in care Abderakhman este rapus.

ACTUL AL III-LEA

In castel are loc nunta Raymondei cu Jean de Brienne. Sarbatoarea este deschisa de mai multe dansuri de caracter, urmate de un grand pas honoré, in care amandoi mirii danseaza cate o variatie, inainte de a-si uni destinele pentru totdeauna.

Distribuie pe rețelele de socializare